2 inriktningar

Ekonomi

Påläst och ständigt utmanande tar du dig an de ekonomiska och juridiska system som både bygger upp och påverkar vårt samhälle. Lär dig att strukturerat och kritiskt granska samt ifrågasätta för hittar framtidens kreativa och hållbara lösningar.

Välj inriktning

1 Brott och Straff

Juridikinriktningen är till för dig som vill göra världen till en bättre plats genom kunskap och insikter om det juridiska systemet. För dig som drömmer om att delta i domstolsförhandlingar och vill reda ut vad som är rätt och fel i komplicerade brottsfall. Genom studiebesök som komplement till teoretiska kunskaper får du en första inblick i rättsväsendets strukturer. Du lär dig om lagar och sätter dina teoretiska kunskaper på prov i bland annat spännande rättegångsrollspel.

I kursen Brottet, straffet & människan* får du ta dig an fall från verkligheten och sammanfläta juridiska kunskaper med psykologi, filosofi och kriminologi.

*Brottet, straffet & människan ingår i kursen Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering.

2 Entreprenörskap och Innovation

Ekonomiinriktningen är till för dig som tror på att vägen framåt sker genom bland annat innovation. Här får du som vill stimulera entreprenören inom dig möjlighet att göra verklighet av dina idéer och starta UF-företag tillsammans med drivna kurskamrater. Samarbetet sker tillsammans med representanter från närings-livet, där entreprenörer kan inspirera dig i startups.

I marknadsföringskursen slipar du dina färdigheter inom argumentation och sälj. Du blir väl förberedd på att marknadsföra ditt UF-företag mot rätt målgrupp genom passande kanaler och har möjlighet att sätta dina talanger på prov i sälj- och presentationstävlingar

Bli ett retoriskt proffs

Lär dig tala inför andra

Att prata inför en grupp människor är för många det läskigaste som finns. På ekonomiprogrammet får du läsa timförstärkt Retorik och lär dig att använda olika kommunikationsverktyg för att argumentera och föra din talan på ett självsäkert och förtroendeingivande sätt. Du blir tryggare i att tala inför andra och lär dig knep som får människor att lyssna. God kommunikationsförmåga är en värdefull kompetens under gymnasietiden, men är också ett av de viktigaste verktygen du kan ta med dig till vidare studier och arbetsliv.

Rusta dig med framtidskompetens

Få en yrkescoach, nätverka med framtida arbetsgivare och bygg ditt personliga varumärke

På ekonomiprogrammet samarbetar vi med universitet, näringsliv och offentlig sektor. Du får en yrkescoach inom området för din inriktning som deltar i undervisning, stöttar och följer dig under din gymnasietid. Här får du en inblick i arbetslivet, knyter värdefulla kontakter och tar med dig nyttiga kunskaper som exempelvis hur man skriver slagkraftiga CV:n eller bygger upp ett personligt varumärke. På ekonomiprogrammet får du dessutom skapa en stark LinkedIn-profil som fylls med både meriter och ett brett kontaktnät.

Hitta din inre doer

Utveckla ditt entreprenörskap och din förmåga att driva projekt

Vi alla har kreativa styrkor som i olika sammanhang kan leda till givande samarbeten. På Donnergymnasiet ges du möjlighet att arbeta entreprenöriellt då vi ser vikten av att kunna driva, styra och slutföra projekt. Alla elever på ekonomiprogrammet läser därför kursen Entreprenörskap. Här får du inblick i hur målinriktade arbetsprocesser planeras, drivs och utvärderas genom riktiga projekt som exempelvis arbetsmarknadseventet Livet efter Donner. Du utmanar dig själv och erövrar användbara kunskaper som går att applicera på mängder av olika situationer i livet.

Intervju

Öppet hus (21 jan. 2021)

Poängplan: Ekonomi

I poängplanen ser du detaljerat vilka kurser du läser under varje år. Sammanlagt läser du 2500 poäng under dina tre år på Donnergymnasiet.

Poangplan donner ekonomi