DON_MusikSamhäll_Plutt

3 spår

Musik – Samhäll

Med musiken som drivkraft förbereder du dig för en kreativ framtid med obegränsade möjligheter inom konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områden. Det estetiska musikprogrammet ger dig fullständig samhällsbehörighet, oavsett vilket spår du väljer att läsa. Här får du utveckla din musikaliska förmåga tillsammans med likasinnade och använda ditt skapande för att förstå dig på, ruska om och påverka omvärlden.

Välj spår

1 Låtskrivare

Det här är spåret för dig som älskar musikskapande, ljud och gripande textrader. Målinriktat tar du dig an musikproduktion och skrivarprocesser för att utvecklas till den musikmakare du är ämnad att bli.

2 Sångare/Musiker

Det här är spåret för dig som mår som bäst när du befinner dig mitt i musiken, och gärna tillsammans med andra. Här hittar du ditt unika uttryck genom att sjunga eller spela dig igenom olika genrer, och utvecklar en scenvana som du har användning av för resten av livet.

3 Samhälls­fördjupning

Jurist och musiker samtidigt? Det här är spåret för dig som vill bredda samhällsstudierna men också syssla med musik. Du vet att kombinationen berikar och att dagens arbetsmarknad efterfrågar personer som dig – som kan förena sakkunskap med kreativ förmåga.

Fullständig samhällsbehörighet

En högskoleförberedande utbildning

Donnergymnasiets estetiska program är högskoleförberedande och ger dig samma behörighet som det samhällsprogrammet gör. På samtliga spår ingår kursen Matematik 2b, vilket gör att du inte behöver kompromissa med dina möjligheter att läsa vidare till exempelvis jurist, psykolog, lärare eller arkitekt i framtiden.

Förstklassig musikundervisning

Utbildas av professionella musiker

Många av våra musikpedagoger är aktiva som musiker, producenter, körledare och kompositörer vid sidan av sina läraruppdrag. Här blir du både inspirerad och utmanad att testa och upptäcka nya stilar, uttryck och musikaliska sidor hos dig själv. Dessutom har vi nära samarbeten med framgångsrika yrkesmusiker, låtskrivare och producenter utanför skolan som kommer hit och föreläser. Många av dem är före detta elever på skolan.

Bli kreativ entreprenör

Arrangera din egen festival

På det estetiska programmet utvecklar du din förmåga att driva och leda kreativa projekt. Här får du läsa kursen Entreprenörskap där du får lära dig att planera, utforma och genomföra målinriktade arbetsprocesser. Dina kunskaper sätts på prov i riktiga uppdrag som vår festival Donner Out West, en skolturné och mängder av andra produktioner. Här får du både scenvana och kommunikationsfärdigheter, vilket är mycket attraktiva egenskaper på arbetsmarknaden.

Live Session #1 – December 2021

Live Session #1

Live Session #2

Live Session #3

Öppet hus (Januari 2021)

Poängplan: Musik/Samhäll

I poängplanen ser du detaljerat vilka kurser du läser under varje år. Sammanlagt läser du 2500 poäng under dina tre år på Donnergymnasiet.

Antagningsprov

Sökande elever till Musik/Samhäll och Natur/Musik genomför ett färdighetsprov våren 2022. 

Antagning sker genom dina betyg från årskurs 9 och ett separat färdighetsprov som du gör på Donnergymnasiet. Poängen från färdighetsprovet och betygspoängen läggs ihop, så att du kan få max 620p (340p betyg, 280p färdighetsprov).

För dig som sökt NAMU & SAMU och missat färdighetsprovet i mars eller har sökt om: vi kommer att erbjuda ett tillfälle igen den 17/5. Inbjudan kommer via mail den 6/5.

Antagningsprovet består av följande delar:

Spelprov

Här får du träffa några av musiklärarna och visa dina musikaliska färdigheter på ett eller flera instrument. Du visar upp en låt som du själv valt och en obligatorisk låt som vi skickar ut i god tid före provet. 

Valfri låt 

Du framför en valfri låt, själv eller tillsammans med oss. Vill du ha komp skickar du ackord eller noter till oss i förväg. Du kan också spela/sjunga din valfria låt till en bakgrund eller helt utan komp. 

Obligatorisk låt

Du spelar/sjunger en av de obligatoriska låtarna tillsammans med oss. Du kan välja vilken av de fyra låtarna du vill, och den får gärna vara i en annan stil än din valfria. I den här låten fokuserar vi på själva samspelet, så välj den låten som känns bekvämast för dig.

— Ziggy Stardust (David Bowie)

– Noter
– Spotify
– YouTube

— Cantaloupe Island (Herbie Hancock)

– Noter
– Spotify
– YouTube

— 17 år (Veronica Maggio)

– Noter
– Spotify
– YouTube

— Himlen är oskyldigt blå (Ted Gärdestad)

– Noter
– Spotify
– YouTube

Du kan söka på följande instrument: sång, piano, bas, gitarr, elgitarr, trummor, saxofon, trumpet, trombon, klarinett. Om du vill söka på något annat instrument, ber vi dig kontakta skolan. Du kan också söka på musikproduktion, men då behöver du också spela en av de obligatoriska låtarna på ett valfritt instrument.

Tänk på att komma i god tid, se till att ditt instrument är stämt eller att du sjungit upp när provet börjar!

Gehörsprov

I samband med spelprovet får du härma försjungna melodier.

Rytmprov

I samband med spelprovet får du härma klappade rytmer.

Intervju

Ett personligt möte med några av musiklärarna. Vi samtalar om vem du är och vad du har för drömmar, mål och tankar om dina studier och din framtid.