Öppet hus

Elev för en dag

musik

3 spår

Musik – Samhäll

Med musiken som drivkraft förbereder du dig för en kreativ framtid med obegränsade möjligheter inom konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områden. Det estetiska musikprogrammet ger dig fullständig samhällsbehörighet, oavsett vilket spår du väljer att läsa. Här får du utveckla din musikaliska förmåga tillsammans med likasinnade och använda ditt skapande för att förstå dig på, ruska om och påverka omvärlden.

Öppet hus!
24 oktober
19 november
18 januari

Välj inriktning

1 Låtskrivare

Det här är spåret för dig som älskar musikskapande, ljud och gripande textrader. Målinriktat tar du dig an musikproduktion och skrivarprocesser för att utvecklas till den musikmakare du är ämnad att bli.

2 Sångare/Musiker

Det här är spåret för dig som mår som bäst när du befinner dig mitt i musiken, och gärna tillsammans med andra. Här hittar du ditt unika uttryck genom att sjunga eller spela dig igenom olika genrer, och utvecklar en scenvana som du har användning av för resten av livet.

3 Samhälls­fördjupning

Jurist och musiker samtidigt? Det här är spåret för dig som vill bredda samhällsstudierna men också syssla med musik. Du vet att kombinationen berikar och att dagens arbetsmarknad efterfrågar personer som dig – som kan förena sakkunskap med kreativ förmåga.

Fullständig samhällsbehörighet

En högskoleförberedande utbildning
Donnergymnasiets estetiska program är högskoleförberedande och ger dig samma behörighet som det samhällsprogrammet gör. På samtliga spår ingår kurserna Matematik 2b och Samhällskunskap 2, vilket gör att du inte behöver kompromissa med dina möjligheter att läsa vidare till exempelvis jurist, psykolog, lärare eller arkitekt i framtiden.

Förstklassig musikundervisning

Utbildas av professionella musiker
Många av våra musikpedagoger är aktiva som musiker, producenter, körledare och kompositörer vid sidan av sina läraruppdrag. Här blir du både inspirerad och utmanad att testa och upptäcka nya stilar, uttryck och musikaliska sidor hos dig själv. Dessutom har vi nära samarbeten med framgångsrika yrkesmusiker, låtskrivare och producenter utanför skolan som kommer hit och föreläser. Många av dem är före detta elever på skolan.

Bli kreativ entreprenör

Arrangera din egen festival
På det estetiska programmet utvecklar du din förmåga att driva och leda kreativa projekt. Här får du läsa en timförstärkt kurs i Entreprenörskap där du lär dig att planera, utforma och genomföra målinriktade arbetsprocesser. Dina kunskaper sätts på prov i riktiga uppdrag som vår festival Donner Out West, en skolturné och mängder av andra produktioner. Här får du både scenvana och kommunikationsfärdigheter, vilket är mycket attraktiva egenskaper på arbetsmarknaden.

Poängplan: Samhäll/Musik

I poängplanen ser du detaljerat vilka kurser du läser under varje år. Sammanlagt läser du 2500 poäng under dina tre år på Donnergymnasiet.

Färdighetsprov

Sökande elever till Estetiska programmet och Natur/musik genomför ett färdighetsprov 4 mars 2020.

Antagning sker genom dina betyg från årskurs 9 och ett separat färdighetsprov som du gör på Donnergymnasiet. Poängen från färdighetsprovet och betygspoängen läggs ihop, så att du kan få max 620p (340p betyg, 280p färdighetsprov).

Färdighetsprovet består av följande delar:

Spelprov

Här får du träffa några av musiklärarna och visa dina musikaliska färdigheter på ett eller flera instrument. Du kan söka på följande instrument: sång, piano, bas, gitarr, elgitarr, trummor, saxofon, trumpet, trombon. Om du vill söka på något annat instrument, ber vi dig kontakta skolan. Du kan också visa upp något som du spelat in hemma.

Gehörsprov

I samband med spelprovet får du härma försjungna melodier.

Rytmprov

I samband med spelprovet får du härma klappade rytmer.

Intervju

Ett personligt möte med några av musiklärarna. Vi samtalar om vem du är och vad du har för drömmar, mål och tankar om dina studier och din framtid.

Besök Donner

Den 24 oktober, 19 november och 18 januari är du välkommen till Öppet hus på Donnergymnaiset. Då öppnar vi dörrarna för alla som är nyfikna och ger er en inblick i vår vardag. Vi berättar mer om våra program, undervisningen, kurserna och skolan i sin helhet. Ställ alla tänkbara frågor till lärare, rektor och elever, vandra runt i våra lokaler och bekanta er med våra värderingar och upplägg.

Varmt välkomna!

Öppet hus!
24 oktober
19 november
18 januari