Elever skrattar tillsammans och pratar utanför skolbyggnaden

Tips inför ditt öppet hus besök

Planerar du att besöka ett öppet? Att välja gymnasium kan vara utmanande, men det bästa sättet att få en uppfattning av en skola är att uppleva den på plats. Här är några tips för att göra ditt besök så givande som möjligt!

Vid ett öppet hus har du en unik möjlighet att utforska skolans lokaler och interagera med elever som redan går där. Du får också träffa rektor och lärare, vilket ger dig chansen att ställa viktiga frågor inför ditt gymnasieval. Nedan hittar du värdefulla tips för att maximera ditt öppet hus-besök – från förberedelser till själva besöket och vad du bör tänka på efteråt.

Inför ditt öppet hus besök:

Notera alla datum för öppet hus
Har du ögonen på flera skolor? Se till att skriva ner alla datum för deras öppna hus så att du inte missar något.

Prioritera - skola eller program?
Fundera på vad som är viktigast för dig. Är det programmet och framtida behörigheter? Eller kanske skolmiljön, avståndet hemifrån, eller skolmaten?

Osäker på program?
Om du är osäker på vilket program du ska välja, skriv en lista över ämnen du tycker om eller är bra på. Jämför sedan denna lista med programmets poängplan för att säkerställa att det matchar dina intressen.

Följ skolorna på sociala medier
Genom att följa skolorna på sociala medier får du en inblick i deras vardag. På exempelvis Instagram delar skolorna ofta bilder och videor från resor, studiebesök och andra aktiviteter, vilket ger dig en känsla av hur det är att gå där.

Under besöket

När du väl bestämt dig för vilka öppna hus du ska besöka, se till att vara förberedd. Många intryck kan göra det lätt att glömma bort viktiga frågor. Skriv ner frågor du vill ha svar på inför ditt gymnasieval. Här är några vanliga frågor att ställa:

  • Varför ska jag välja just denna skola?
  • Hur många elever går här och hur stora är klasserna?
  • Hur är skolmaten?
  • Vilka inriktningar finns på de olika programmen?
  • Vilka Erasmus-resor har ni genomfört tidigare, och finns det några planerade framöver?
  • Hur ser schemat ut?

Efter besöket

Jämför för- och nackdelar
Efter att ha besökt ett eller flera öppna hus, skriv ner vad du gillade med varje skola och vad du tyckte mindre om. Detta hjälper dig att få en klar överblick över dina alternativ och gör det lättare att fatta ett beslut.

Prova att vara elev för en dag
Att vara elev för en dag innebär att du följer en elev under en skoldag. Detta ger dig chansen att delta i lektioner, träffa lärare och elever på det program du är intresserad av, samt uppleva skolans atmosfär.

Fortfarande osäker?
Om du fortfarande är osäker på ditt val, prata med en studie- och yrkesvägledare (SYV) om dina framtidsdrömmar. En SYV har god koll på poängplaner, meritpoäng och vilka behörigheter som krävs för universitetet. Du kan också besöka gymnasiekoll.se och göra deras gymnasietest för att se vilket program som passar dig bäst.

Lycka till med dina öppna hus-besök!

Nyheter

Visa alla nyheter